Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Eczeem


Algemeen

Ook gekend als: dermatitis

Wat is eczeem?

Welke zijn de oorzaken?

Wat kunt u er zelf aan doen?
Wat is eczeem?

Eczeem, of dermatitis, is een huidontsteking die gepaard gaat met huiduitslag, jeuk en roodheid. Eczeem kan een sterk wisselend verloop hebben. Perioden waarin de eczeem actief is wisselen af met perioden met weinig tot geen klachten. Rode, schilferige plekken op de huid, wordt droog eczeem genoemd. Bij vochtblaasjes die openbarsten, is er sprake van nat eczeem.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van eczeem, naargelang de oorzaak, plaats en vorm. De meest voorkomende soorten eczeem zijn atopisch eczeem (constitutioneel eczeem) en contacteczeem. Nog andere vormen zijn blaasjeseczeem (dyshidrotische eczeem) en seborrhoïsch eczeem.

Eczeem kan op elke leeftijd voorkomen, maar wordt voornamelijk bij jonge kinderen gezien. De aandoening is niet ernstig maar kan wel belastend zijn voor het dagelijks leven. Vooral jeuk is een erg belastende factor. Eczeem is niet besmettelijk.

 


Welke zijn de oorzaken?

De precieze oorzaak van eczeem is in veel gevallen niet gekend. De ontstekingen op de huid kunnen soms wel verergeren door contact met bepaalde stoffen of door bepaalde omstandigheden.

Zeep, schoonmaakmiddelen
Deze producten drogen de huid uit door de natuurlijke ‘vetlaag’ van de huid te verwijderen.

Kledij
Bij het dragen van warme of dikke kledij gaat u zweten, wat eczeem doet verergeren. Wollen en synthetische materialen irriteren de huid.

Klimaat
Extreme warmte, koude, vochtigheid of droogte wekken irritatie op aan de huid.

Stress
Stress en spanning kunnen ervoor zorgen dat u meer gaat krabben. Krabben maakt de jeuk alleen maar erger, waardoor u nog meer gaat krabben. Er ontstaan wondjes die op hun beurt weer gaan jeuken bij genezing. U raakt in een vicieuze cirkel die het eczeem alleen maar erger maakt.

Voeding
In uitzonderlijke gevallen gaat eczeem gepaard met een voedselallergie. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen het eczeem dan verergeren. Bekende voedingsallergenen zijn koemelk,  eieren, noten, vis, tarwe en soja.  

Huisstofmijt, pollen

Huisdieren

Schimmels

Hormonale veranderingen (zwangerschap/menstruatie)

 


Wat kunt u er zelf aan doen?

  • Beperk contact met water. Neem een korte douche met lauw water in plaats van een lange warme douche.
  • Bij een jeukaanval kan u de huid afkoelen met een coldpack (in een handdoek gewikkeld) of ijsklontjes in een washandje.
  • Neem onmiddellijk na het sporten een douche.
  • Vermijd zeep en douche- en badschuim. Let op met geparfumeerde producten. Kies voor producten met een neutrale PH-waarde (5,5). Voor meer advies kan u terecht bij uw apotheker.
  • Zeep en schoonmaakproducten ontvetten de huid.  Draag steeds handschoenen bij het afwassen en schoonmaken. Kies voor schoonmaakproducten zonder parfum.
  • Lucht uw huis dagelijks.
  • Vermijd kledij die te warm of te dik is en vermijd kledij uit wol of synthetische materialen. Katoen, linnen  en zijde worden meestal wel goed verdragen.
  • Hou geen dieren binnenshuis.
  • Vermijd stress.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!

Aanverwante ziektebeelden: Atopische dermatitis, Eczeem, seborroïsch, Blaasjeseczeem