Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Gastric bypass


Algemeen

 

Wat is een gastric bypass?

Voorbereiding?

Hoe verloopt de ingreep?

Mogelijke risico's en verwikkelingen?

Nazorg?

 

             
             Wat is een gastric bypass?

Een gastric bypass is een chirurgische ingreep die wordt toegepast ter behandeling van zwaarlijvigheid. Het doel van de ingreep is een gezonder lichaamsgewicht te bekomen en zo het risico op gezondheidsproblemen te verminderen.

Een gastric bypass is gebaseerd op twee principes, restrictie en malabsorptie. Restrictie betekent dat er minder grote porties gegeten kunnen worden. Malabsorptie wil zeggen dat niet alle voedingsstoffen, en dus calorieën, worden opgenomen door het lichaam.

Normale vertering
Het voedsel dat we eten komt via de slokdarm in de maag. De maag heeft een grote capaciteit, zodat we grote porties kunnen eten vooraleer we een verzadigingsgevoel hebben. Via de maag komt het voedsel vervolgens in de dunne darm terecht. In het eerste deel van de dunne darm, de twaalfvingerige darm, wordt het voedsel vermengd met verteringssappen. Deze sappen helpen om de voeding verder af te breken tot deeltjes die klein genoeg zijn om via de wand van de dunne darm in de bloedbaan te worden opgenomen. De voedselresten passeren vervolgens de dikke darm en verlaten uiteindelijk het lichaam via de stoelgang.

Vertering na een gastric bypass
De maag wordt kleiner gemaakt, zodat er minder grote porties gegeten kunnen worden. Daarnaast wordt het eerste deel van de dunne darm, de twaalfvingerige darm, overbrugd. Het voedsel komt dus van de maag rechtstreeks in een verderop gelegen deel van de dunne darm terecht. Omdat het voedsel een groot deel van de dunne darm ‘overslaat’, is er ook minder tijd om voedsel te verteren en dus op te nemen.

Voorbereiding?

Een gastric bypass heeft een grote impact op de levensstijl. De beslissing tot opereren moet weloverwogen zijn. Patiënten doorlopen eerst een voortraject. De begeleiding gebeurt door een obesitasteam, een multidisciplinair team bestaande uit onder meer een  chirurg, endocrinoloog, psycholoog en diëtiste. Tijdens het voortraject worden de verschillende aspecten van de ingreep en de motivatie besproken en zal de gezondheidstoestand onderzocht worden.

Hoe verloopt de ingreep?

Een gastric bypass wordt uitgevoerd via een kijkoperatie. Hiervoor maakt de chirurg vijf kleine gaatjes in de bovenbuik. Van het bovenste deel van de maag wordt met behulp van nietjes een klein maagreservoir gemaakt met een nieuwe kleine maaguitgang. Vervolgens maakt de chirurg een soort omleiding (bypass), waarbij de ‘oude maag’ en de twaalfvingerige darm worden overbrugd en dus buiten werking worden gesteld. De dunne darm wordt doorgenomen, opgehaald en verbonden met de nieuwe maag. Het laatste deel van de twaalfvingerige darm wordt opnieuw verbonden met de dunne darm, zodat het voedsel vermengd kan worden met verteringssappen. 

Mogelijke risico's en verwikkelingen?

Tijdens de voorbereidende consultaties zullen de mogelijke risico’s en verwikkelingen besproken worden. Enkele voorbeelden zijn:

Meteen of kort na de ingreep:

 • Bloeding.
 • Wondinfectie.
 • Bloedklonter.
 • ….

Op lange termijn:

 • Galstenen.
 • Voedingstekorten.
 • Haarverlies.
 • Vernauwing maaguitgang.
 • Maagzweer.
 • Gewichtstoename (door uitzetten nieuwe maag of maaguitgang).
 • ... .

Nazorg?

Voedingstekorten
Om voedingstekorten te voorkomen zullen er  van in het begin supplementen van ijzer, foliumzuur, vitaminen en mineralen genomen moeten worden. Om eventuele tekorten op te sporen, is het aanbevolen het bloed op regelmatige tijdstippen te laten controleren.

Aanpassen voedingsgewoonten
Omdat de vertering na de ingreep anders verloopt zullen voedingsgewoonten aangepast moeten worden. Voedingsaanpassingen verlopen in verschillende fases, van vloeibaar tot uiteindelijk een vaste eiwitrijke en caloriearme voeding. Het eten van grote hoeveelheden zal blijvend leiden tot ongemakken. Daarnaast kan het eten van suiker leiden tot het dumping syndroom.

Fase 1 (1 à 2 weken): Vloeibare eiwitrijke voeding zonder koolhydraten.
Omdat koolhydraten zeer snel in de dunne darm terecht komen, kunnen er dumping klachten ontstaan. Elke vorm van suiker en zetmeel (brood, aardappelen, rijst, bindmiddelen) moet vermeden worden. Wanneer het eten in het begin niet goed gaat, kan er eiwitrijke bijvoeding ingeschakeld worden.  

Fase 2 (5 à 6 weken): Zachte (gemixte) eiwitrijke voeding zonder suikers.
Er mag geleidelijk aan overgeschakeld worden naar brood een aardappelpuree.  

Fase 3: Vaste, caloriearme en eiwitrijke voeding.

 Zit u nog met vragen, stel ze gerust aan de verpleegkundige of aan de arts!